Busschers Staalwerken B.V.

0

Busschers Staalwerken B.V. aan de Nijverheidsstraat viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. In 1973 begon Alfons Busschers zijn eigen metaalbewerkingsbedrijf vanuit een garage achter de ouderlijke bakkerij. Met zijn creativiteit en ontwikkelingsdrang zocht hij opdrachten die aansloten bij het beschikbare gereedschap. Allengs werden de opdrachten groter en kwamen de eerste personeelsleden in dienst. In 1975 bouwde hij zelf zijn eerste bedrijfspand aan de Industriestraat.

Uitbreiding kernactiviteiten

De activiteiten ontwikkelden zich in sneltreinvaart. Met de zelf ontworpen profielbuigmachine ontplooide Busschers zich in de machinebouw. Daarnaast werd besloten om ook de bouw en andere metaalverwerkende bedrijven te gaan toeleveren. In 1988 werd het huidige pand in gebruik genomen. Deze werd eind 1990 nog eens vergroot. Dit was ook het moment waarop Busschers zich op de automatiseringsmarkt presenteerde. Het ontbrak aan een goed ERP-pakket voor metaalbedrijven waarop deze maar in eigen beheer ontwikkeld werd. Daarnaast besloot Alfons Busschers in 1994 met een sorteermachine de recyclingwereld in te stappen. Vooral de gepatenteerde 3D-sorteertrommel voor het scheiden van afval was en is revolutionair. Afvalverwerkende bedrijven uit de Benelux en Duitsland zijn de afnemers van de recyclingmachines en sorteerlijnen die Busschers sindsdien ontwikkelt en produceert.

Strategisch beleid

In 1998 werd een nieuw pand aan de Tolstraat gerealiseerd voor de profielbuigmachines en automatiseringsactiviteiten. Beide takken werden verkocht zodat Busschers Staalwerken zich kon richten op ’t hart van de onderneming: staalwerken en de recyclingtechniek. Strategische beslissingen die nog maar deels ten uitvoer waren gebracht ten tijde van het plotselinge overlijden van de 56-jarige Alfons Busschers in 2004.

Continueren levenswerk

Het moment waarop de tweede generatie Busschers in beeld komt. Dochter Rianne, reeds verantwoordelijk voor de administratie, neemt ook de financiële leiding op zich. Zoon Marc blijft werkzaam in de montage en zoon Jarno maakt de overstap van PLC-programmeur elders naar directeur. Dochter Brigitte, werkzaam als zelfstandig bouwadviseur, is op de achtergrond ook betrokken. En uiteraard blijft
Annie, de vrouw van Alfons, de grote steun en toeverlaat. Mede door de kennis en de jarenlange ervaring van de medewerkers lukt het de familie om het bedrijf gezond te houden en de bedrijfsvoering met succes te continueren.

busschers1

Anno 2013 bestaan de toeleveringsactiviteiten onder meer uit het walsen, buigen, kanten, snijden, togen, lassen en samenstellen. Vooral het walsen is een specialisme van Busschers waar bedrijven uit heel Nederland voor langskomen. Daarnaast heeft Busschers als enige in de regio een kantbank die platen van 10mm dik over een lengte van 6 meter kan ‘vouwen’. Het zijn de onderscheidende technieken die Busschers uniek maken. Ook op het gebied van de recyclingtechnieken staat Busschers niet stil. Momenteel wordt de eerste sorteerrobot in een bestaande sorteerlijn van Busschers geplaatst. Deze robot kan met behulp van infraroodsensoren metaal, hout en steen sorteren waardoor 24/7 machinaal sorteren binnen handbereik komt. De creativiteit en inventiviteit houdt Busschers met haar medewerkers hoog in het vaandel. Hiermee drukt Alfons Busschers jaren later onmiskenbaar nog steeds een belangrijke stempel op het veelzijdige bedrijf.

Plaats uw commentaar