IVN Heemtuin

0

Voor veel tuinliefhebbers is een bezoek aan de heemtuin van het IVN aan het Dievelaarslaantje een prettige verrassing. Naast planten met klinkende namen als het biggekruid, verfbedstro of het schermhavikskruid is er veel te zien wat men in andere tuinen niet (meer) aantreft.
Een heemtuin is een tuin met inheemse planten, struiken en bomen. Op een wandeling door de tuin komt men o.a. langs een kruidentuin, een kweekhoek, een moeras in aanleg, een zandrug, een bloemenweide en volop oorspronkelijke begroeiing. Daarnaast vindt u er een prachtig poortje met kamperfoelie, een compostpresentatie, een bosplantenhoekje, akkertjes, een voorjaarsbos, een bijenstal, het muurtje, een drachtplantenhoek, een vlindertuin en diverse educatieve borders. Naast dat u de heemtuin op eigen gelegenheid kunt bezoeken is het ook mogelijk om deel te nemen aan excursies. De heemtuin is het visitekaartje van het IVN waarmee in 1982 een aanvang is gemaakt en waarin wekelijks met veel liefde wordt gewerkt door leden van de werkgroep. De in de tuin aanwezige planten en verkrijgbare zaden staan op een plantenlijst.

Nieuw dit jaar zijn de insectenbar en het bijenhotel, tot stand gekomen in samenwerking met het Gilde, natuurmonumenten en de DCW. Voor de insectenbar zijn meer dan honderd insectenplanten aangeplant en u kunt er heerlijk overdekt uw waarnemingen doen op de af- en aanvliegende insecten. Er zijn formulieren en potloden aanwezig en de insectenaantallen worden landelijk bijgehouden. Bovendien is er een weerstation. Het bijenhotel is bedoeld voor solitaire bijen die in verschillende soorten en maten komen aanvliegen.

Activiteiten in de Heemtuin

Expositie
Tot eind augustus is er een prachtige foto expositie te zien van natuurfoto’s gemaakt door leden van de fotogroep Haaksbergen.

Open dag
Op zondag 5 juli van 14.00 – 17.00 uur houdt de IVN in samenwerking met imkervereniging ‘de Heidebloem’ een opendag. Er wordt honing geslingerd en in het Natuur Educatief Centrum (IVN gebouw) worden diverse bijenproducten verkocht zoals o.a.: honing, honingwijn, zeepjes en shampoo. Er zijn volop informatiebrochures verkrijgbaar en er worden overheerlijke honingpannenkoeken gebakken. In de bijenstal in de heemtuin wordt voorlichting gegeven over de bijen. Er zijn momenteel zo’n vijf á zes volken aanwezig. De korfvlechter laat u zien hoe een ouderwetse bijenkorf gemaakt wordt en hij toont schepkorven, waarmee zwermen ‘geschept’ kunnen worden. De open dag duurt van 14:00 tot 17:00 uur en de toegang is gratis.
Meer informatie over de imkervereniging is verkrijgbaar bij de heer Ruud van Leeuwen op telefoonnummer (053) 57 28 202 of bij secretaris Harrie Konniger op telefoonnummer (053) 57 27 910.

Markt in de Heemtuin
Op 9 augustus is er van 12 – 17 uur een markt in de Heemtuin. Er zijn diverse kramen met verschillende activiteiten. Er wordt brood gebakken, er worden biologisch dynamische producten gepresenteerd en mevrouw Tjal Heers kookt lekker recepten met producten uit eigen tuin en heemtuin. Vogelfotograaf Lauren ten Voorde komt eigen werk presenteren er is een dahliapresentatie en er worden biologische boeketten gebonden. Dit en nog veel meer tijdens deze markt.

Openingstijden IVN Heemtuin, Dievelaarslaantje 2:
Dinsdagmiddag: 13.30 – 16.30 uur,
Woensdagavond: 18.45 – 21 uur (1 april – 31 oktober)
Zaterdagochtend: 9.30 – 12 uur
Zondagmiddag: 14 – 17 uur (half mei – 31 augustus)
De heemtuin is gratis toegankelijk.
Wilt u een excursie door de heemtuin?
Dan kunt u bellen met coördinator mevrouw Koos Bos, telefoonnummer (053) 56 96 464 of secretaris mevrouw Ineke Kors, telefoonnummer (053) 57 28 757. Meer informatie is te vinden op www.ivn.nl/haaksbergen

IVN Haaksbergen
Secr: Ineke Kors, Lavendel 21,
7483 CM Haaksbergen
Telefoon: 053-5725787
Wilt u kennismaken met het IVN of één van onze werkgroepen neem dan contact op.

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet.

IVN in het kort

IVN HaaksbergenHet IVN Haaksbergen houdt zich bezig met natuur- en milieueducatie. Ons motto is: hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet. De afdeling Haaksbergen kent tien werkgroepen. Rond ons Natuureducatief Centrum aan het Dievelaarslaantje vindt u een heemtuin en een bijenstal. Onze jeugdnatuurgroep houdt allerlei activiteiten en er worden lezingen en cursussen georganiseerd. De uilen- en weidevogelwerkgroep werken nauw samen met de plaatselijke agrariërs. De wandelingenwerkgroep organiseert elke jaar een aantal wandelingen; op aanvraag zijn ook gidsen beschikbaar. In samenwerking met Natuurmonumenten laten we in ’t Grintenbosch alle basisscholen kennismaken met de natuur. Informatie over het IVN vindt u op www. ivn.nl/haaksbergen. Aan de hand van een serie artikelen in dit blad willen wij u graag laten weten wat wij zoal doen.

Plaats uw commentaar