Onthaasten met het IVN

1

Het IVN heeft drie wandel- en zesfietsroutes speciaal voor mensen die iets meer van de omgeving willen weten. Historische gegevens en informatie over het landschap staan vermeld. De IVN-routes zijn bedoeld voor mensen die willen onthaasten. Voor kilometervreters is er het fietsknooppunten- en het wandelnetwerk. De routebeschrijvingen zijn te koop bij de VVV Haaksbergen en in het IVN gebouw aan het Dievelaarslaantje. Mede dankzij sponsoring van de RABO bank kosten ze slechts 2 euro per stuk. Ook met deze routes geven we invulling aan ons motto: ‘Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet.’

Wandelroutes Haaksbergerveen

Natuurlijk kun je in het veen ook wandelen om het wandelen. In het Haaksbergerveen zijn twee wandelroutes uitgezet die beide vertrekken aan de Niekerkerweg. De ‘Lionswandelroute’ is te herkennen aan de witgekopte palen. Een aantal daarvan is voorzien van een nummer dat correspondeert met de routebeschrijving. Die geeft een uitvoerige toelichting over wat te zien is in de directe omgeving. Zo ziet u bij routepaal no. 4 de plaats waar het hoogveenmos terugkomt. Route no. 2 ‘Dwars door het Haaksbergerveen’ voert langs plekken waar zeldzame planten voorkomen, zoals lavendelheide, beenbreek en moeraswolfsklauw. Ook de plaatsen waar in het voorjaar adders en heikikkers zijn te verwachten worden aangegeven. Wandelroute no. 3 ‘Buurserzand’ begint op parkeerplaats ‘De Ronde Bulten’ aan de Buurserstraat en kent een lange en een korte variant.

Natuurgebiedenfietsroute no. 1

Deze 25 km lange route is een ‘must’ voor iedereen die in korte tijd kennis wil maken met de drie belangrijkste natuurgebieden die Haaksbergen rijk is. Vanaf vertrekpunt De Markt voert de tocht door het Park Groot Scholtenhagen naar het oostelijk deel van Het Lankheet. Vervolgens via Haaksbergerveen en Wennewickweg naar het Buurserzand. Onderweg wordt gewezen op een aantal historisch interessante plaatsen en landschappen.

Euregioroute no. 2

De naam zegt het al: deze route (33 km) gaat door het Nederlands-Duitse grensgebied. Halverwege doemt de bekende uitspanning de Haarmühle op, waar het goed rusten is. De route voert u langs de prachtige zuidkant van Haaksbergen. De terugweg gaat door het Witte Veen en het Buurserzand naar het centrum.

Buurserbeekfietsroute no. 3

In deze betrekkelijk korte fietsroute (21 km) staat de Buurserbeek centraal. Vertrekpunt is opnieuw De Markt. Heel vroeger stroomde de Buurserbeek midden door Haaksbergen. Tussen de Haarmühle en de watermolen in Haaksbergen zit een verval van 9 m. Dit heeft voor stroomgebied grote gevolgen. De ooit meanderende
beek is in 1937 op veel plaatsen gekanaliseerd om maximale waterafvoer te bevorderen. Nu Nederland verdroogt treft het waterschap Rijn en IJssel maatregelen om het water zo lang mogelijk vast te houden.

Buurtschappenroute no. 4

De ster in het gemeentewapen van Haaksbergen herinnert aan de marken die in 1805 bij wet werden opgeheven. Het duurde vervolgens nog vele tientallen jaren voor de woeste grond verdeeld was. De ‘Buurtschappenroute’ gaat vanaf De Markt naar het inmiddels grotendeels volgebouwde Holthuizen. Ook in Eppenzolder / Stepelo
zijn nieuwe woonwijken gepland en deels gerealiseerd. Via het Stepelerveld belandt u in de marke Honesch, met zijn historische schaapskooi. Via Langelo en Brammelo komt u tenslotte weer terug in Haaksbergen.

Monumentaal Groen no. 5

Route no. 5 is gemaakt in samenwerking met de Historisch Kring Haaksbergen. De nadruk ligt op interessante historische gebouwen, bomen en landschappen. Na beginpunt windmolen ‘De Korenbloem’ in de Fazantstaat komt u in het landschappelijk boeiende gebied van de Oude Boekeloseweg. Door het Kattenstaartgebied, de Bommelas en Buurserzand arriveert de fietser bij de Harrevelderschans. Via monumenten in de omgeving van de Hasseltweg gaat de route door Het Lankheet weer terug naar het vertrekpunt.

Rondje Buurse no. 6

Deze route (34 km) vertrekt vanaf De Markt in hartje Haaksbergen. Via de landschappelijk interessante zuidkant van Haaksbergen fietst u naar Buurse. Dit hooggelegen esdorp heeft een lange bewoningsgeschiedenis. Het kerkdorp kent van oudsher twee gescheiden delen: een hervormd en een katholiek deel. De scherpe
kantjes zijn er af, maar de strijd over de schoolkleur is in Buurse pas rond 1995 beslecht. De wijze waarop de twee kerken rond 1855 tot
stand zijn gekomen,is een verhaal op zich. De weg terug gaat via het Hegeveld en het Rietschot / Buurserzand.

Bomenroute Park Groot Scholtenhagen

De bomenwandeling door het Park Groot Scholtenhagen is uitgevoerd in een fraai boekwerkje en daarom iets duurder (€ 4,00). Naast de bekende worden ook bijzondere boomsoorten uit het park afgebeeld en beschreven. Vooral hun historische betekenis en volksverhalen krijgen de aandacht. Dat de eik bij de Germanen een heilige boom was is alom bekend. Slechts een enkeling weet hoe soms hazelnoten werden toegepast om ‘de ware Jacob’ uit een overvloed aan minnaars te selecteren.

Tekst Han van Hagen

 

IVN Haaksbergen
Secr: Ineke Kors, Lavendel 21,
7483 CM Haaksbergen
Telefoon: 053-5725787
Wilt u kennismaken met het IVN of één van onze werkgroepen neem dan contact op.

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet.

IVN in het kort

IVN HaaksbergenHet IVN Haaksbergen houdt zich bezig met natuur- en milieueducatie. Ons motto is: hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet. De afdeling Haaksbergen kent tien werkgroepen. Rond ons Natuureducatief Centrum aan het Dievelaarslaantje vindt u een heemtuin en een bijenstal. Onze jeugdnatuurgroep houdt allerlei activiteiten en er worden lezingen en cursussen georganiseerd. De uilen- en weidevogelwerkgroep werken nauw samen met de plaatselijke agrariërs. De wandelingenwerkgroep organiseert elke jaar een aantal wandelingen; op aanvraag zijn ook gidsen beschikbaar. In samenwerking met Natuurmonumenten laten we in ’t Grintenbosch alle basisscholen kennismaken met de natuur. Informatie over het IVN vindt u op www. ivn.nl/haaksbergen. Aan de hand van een serie artikelen in dit blad willen wij u graag laten weten wat wij zoal doen.

Plaats uw commentaar