Mees van den Brink al ruim 40 jaar een begrip

1

Mees van den Brink Haaksbergen BV is al ruim veertig jaar nationaal en internationaal leverancier van slangen, koppelingen en appendages. Hun producten worden veel gebruikt in de sectoren industriële reiniging, Levensmiddelen, (petro)chemie en offshore. Van de economische crisis heeft het bedrijf weinig gemerkt. “Wij leveren aan veel verschillende sectoren. In de bouw ging het een tijd heel slecht, maar in de chemie juist heel goed. Wij groeien ieder jaar nog.”

Mees van den Brink begon op 1 april 1974 vanuit het schuurtje bij zijn woonhuis met de verkoop van slangen en koppelingen. Dat zijn bedrijf ruim 40 jaar later een begrip is geworden binnen de nationale en internationale markt op het gebied van slangen, koppelingen en appendages had hij nooit durven dromen. Mees van den Brink: “Ik werkte al jaren bij Ajax De Boer Brandbeveiliging en wilde graag loonsverhoging. Toen ik dat niet kreeg ben ik weg gegaan en voor mezelf begonnen. Met mijn lelijke eend met aanhanger reed ik alle klanten langs. Na een jaar dacht ik er aan om te stoppen en weer een baan te zoeken. Maar mijn toenmalige vrouw Margreet moedigde mij aan door te gaan. Daar ben ik haar nu nog dankbaar voor, want de omslag kwam in de hete zomer van 1976. Ik heb toen ontzettend veel slangen verkocht aan boeren in de omgeving.”

Stokje overdragen

Begin jaren tachtig koopt Mees een stuk grond aan de Industriestraat. “Het was een grote rotzooi om ons huis, dus het werd tijd voor een eigen pand. Er hadden zich zestien mensen ingeschreven voor dat stuk grond. Ik heb er voor gezorgd dat de burgemeester bij mij thuis op bezoek kwam. Toen hij de rotzooi zag, zag hij in dat een verhuizing echt nodig was”, aldus Mees. In de jaren die volgden bleef het bedrijf groeien. Inmiddels hebben ze vestigingen in Veenendaal, Drachten en Ridderkerk. Cohose in Roermond en DG Rubber in Nijkerk behoren ook tot de groep. De Duitse markt wordt bediend vanuit dochteronderneming Brinkoflex GmbH in Hamburg en Marl. Met ingang van 1 oktober draagt Mees het stokje over aan zijn zoons Bob en Bart. Mees: “Mijn bedrijf is mijn kindje, dus ik vind het moeilijk om het los te laten. Maar ik wil de jongens niet in de weg staan. Daarom bemoei ik me niet meer met de dagelijkse leiding en fungeer ik alleen nog als vraagbaak op de achtergrond.”

Markt verder uitbreiden

Sinds 2013 heeft Bob van den Brink de dagelijkse leiding over het bedrijf. Zijn broer Bart is verantwoordelijk voor alle uitgaande goederen. Bob: “Na mijn opleiding Small Business ben ik meteen binnen het bedrijf gaan werken. Eerst in het magazijn als orderpicker, later zo’n vijf jaar als vertegenwoordiger. Op een gegeven moment ben ik verkoop binnendienst gaan doen en heb ik meer taken van mijn vader overgenomen. Alhoewel hij nu een stapje terug doet, blijft hij mijn vraagbaak. Het is fijn om terug te kunnen vallen op iemand met veel ervaring. Helemaal uit beeld is mijn
vader nog steeds niet, want wij willen een nieuwe vestiging openen in België. Daarnaast willen wij ook onze markt in Duitsland verder uitbreiden. Dat soort processen kost veel tijd, dus daar wil mijn vader zijn aandacht op richten.”

Grote voorraad

Mees van den Brink is marktleider in de Benelux en hun aandeel in de Europese markt stijgt. Bob: “Europa is ons grootste afzetgebied. Zo’n 80% van Nederland, België en Duitsland. Maar wij hebben ook klanten in onder meer Zuid-Afrika en Jordanië. Wij leveren allerlei soorten slangen, van een slangetje aan een gasfles tot een slang voor een offshore booreiland. Onze grootste afnemers zijn te vinden in de (petro)chemie, offshore, industriële reiniging en de levensmiddelenindustrie. Denk daarbij aan Akzo, Exxon Mobil, Friesland Campina en Shell. De slangen worden op rol ingekocht en bij ons geassembleerd en getest. Indien gewenst worden geassembleerde slangen getest op druk en gecertificeerd, voor de industriële reiniging kan dat zelfs tot 4.200 bar.” Bart vervolgt: “Onze kracht is onze grote voorraad en onze snelle levertijd. Wij hebben altijd 50.000 producten op voorraad. Wat voor 15.00 uur wordt besteld wordt de volgende dag geleverd, gecertificeerd en wel.”

Twentse nuchterheid

Het geheim van hun succes zit volgens Bart in het feit dat ze een familiebedrijf zijn. “Het is de combinatie van Twentse nuchterheid en de bereidheid om voor onze klanten door het vuur te gaan. Als wij een spoedklus hebben, dan hoeven wij onze medewerkers niet te vragen of ze willen overwerken. Ze staan al uit zichzelf klaar. Maar ook wij trekken dan ons oude kloffie aan en helpen mee”, aldus Bart. Bob vervolgt: “Wij hebben ongeveer 90 medewerkers, waarvan 67 in Nederland. Wij hebben weinig verloop en daar zijn wij trots op. Je personeel is het belangrijkste binnen je bedrijf. Dat heeft onze vader ons altijd ingeprent. Alhoewel wij de ambitie hebben om verder te groeien, blijft Haaksbergen onze thuisbasis. Het heeft een mooie centrale ligging ten opzichte van Duitsland en België. En kunnen wij het een keer niet oplossen vanuit Haaksbergen, dan regelen wij het via een van onze andere vestigingen.”

Tekst: Ester Reusink, Fotografie: Fianke Fotografie

Plaats uw commentaar