Najaarsstoomdag bij de MBS

0

Op zondag 19 oktober a.s. vindt bij de Museum Buurtspoorweg de jaarlijkse najaarsstoomdag plaats, de traditionele manier om het rijseizoen af te sluiten. Samen met de stichting OVB (Oude Voertuigen Dag Boekelo) en Oldtimer Motorclub Klepp’n Sproak Keerls beide uit Boekelo en de Museum Buurtspoorweg uit Haaksbergen bieden de drie organisaties u een onvergetelijke dag.

Bij de MBS zal die dag een intensieve dienstregeling worden uitgevoerd met meerdere stoom- en dieseltreinen. Naast vervoer van reizigers tussen Haaksbergen en Boekelo, zullen er ook historische goederentreinen onderweg zijn met bijzondere lading. De Wismar Railbus, waarvan de restauratie onlangs is afgerond, zal voor een groep genodigden een extra rit rijden en zal gedurende de hele dag centraal staan. De Wismar is een lichtgewicht motorwagen die door middel van twee B-Ford benzinemotoren wordt aangedreven: één voor voorruit en de andere voor terug. In 2002 werd besloten dat dit bijzondere motorrijtuig een grondige restauratie zou ondergaan, een project dat twaalf jaar heft geduurd. Veel tijd is besteed aan het schilderwerk, het reviseren en aansluiten van de beide motoren en het afwerken van het interieur.

Op het emplacement van Haaksbergen is het mogelijk voetplaatritten op een locomotief te maken. De werkplaatsdeuren staan wagenwijd open om de bezoekers de laatste voortgang te tonen van het restauratiewerk waar de MBS momenteel mee bezig is. Een nieuw project staat in de startblokken: HSM-rijtuig C-1237. De vrijwilligers vertellen de bezoekers graag over de laatste vorderingen en de uitdagingen waar ze voor staan.

Op het emplacement in Haaksbergen zullen een aantal musea uit de omgeving zich presenteren met topstukken uit hun collectie. Door Museum ’t Heim, het Zoutmuseum en LWL Industriemuseum TextilWerk uit Bocholt is er een speelhoek ingericht waar kinderen hun vaardigheden kunnen testen. Naast het Openbaar Vervoers Museum uit Doetinchem staan op de parkeerplaats bij de werkplaats oude brandweerauto’s van het Brandweermuseum uit Borculo, een oude TET- bus en diverse vrachtwagens. Ook het ophalen van melk zoals dat vroeger gebeurde door vrachtauto en trein zal worden getoond. De leden van MVT zullen hun werkstukken vertonen op gebied o.a. miniatuurstoom, schepen en nog veel meer. Een grote groep volksdansers zullen in traditionele Oost Nederlandse kostuums boerendansen laten zien uit onze streek. En er dwalen wat lieden rond uit het verleden die mooie verhalen te vertellen hebben .

De MBS bezit een grote bibliotheek met boeken over spoorwegen. De museumwinkel zal deze dag een verkoophoek inrichten met boeken, waarvan de MBS meerdere exemplaren bezit, die verkocht worden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. In het CLV gebouw kan bij Sfeer van Weleer voor het laatst gekeken worden naar hoe een woning er uit zag rond 1960.

In Boekelo staan in de loods van de MBS voller dan ooit de mooiste modelbanen met de meest uiteenlopende thema’s. Zo is er een te zien hoe vroeger de trienen bij Doesburg de IJssel overstaken en hoe druk het in steden kon zijn met allerhande railvervoer mar ook hoe de GOLS lijn er vroeger heeft uitgezien. En naast de expositie over de TET bus, zullen er miniatuurbussen rondrijden in de loods.

Vanzelfsprekend kan in Boekelo de traditionele Oude Voertuigen dag bezocht worden, de trein brengt u er naar toe. Het zal weer zoals elk jaar gezellig druk zijn met veel oude auto’s, motorfietsen, scooters, bromfietsen, stoommachines en trekkers. Er worden verschillende tourritten georganiseerd en de voertuigen zullen dan ook, net als de stoomtrein, in de wijde omgeving van zich laten horen.

Voor meer informatie zie website van de MBS: www.museumbuurtspoorweg.nl.

Plaats uw commentaar