De plek van … Boy te Koppele

0

We zitten in de Kookstudio aan de Metaalstraat 18A. Vlot en vriendelijk serveert Boy te Koppele (22) een kop heerlijke koffie. Hij is één van de jongste ondernemers die Haaksbergen telt. “Dat klopt”, zegt hij glimlachend. Als koken je passie is en je hebt daar vervolgens je beroep van gemaakt, dan moet je wel een tevreden (jonge-) man zijn. “Ik heb altijd gezegd dat ik graag iets voor mezelf zou willen gaan doen. Een eigen restaurant zag ik wel zitten.”

Die plannen heeft hij inmiddels wat bijgesteld. Boy te Koppele heeft zijn draai gevonden bij Live-Cooking, waarvoor zijn pa Boudewijn de basis legde. Met Catering en Koken-op-locatie hebben de Te Koppeles inmiddels een goede reputatie opgebouwd.

Vernieuwend

In september is Boy van start gegaan met het geven van workshops onder de naam Kookstudio. “Mijn vader houdt zich nu vooral bezig met zijn café De Verdieping. En ik met Live-Cooking. Hoewel we over en weer bijspringen als dat nodig mocht zijn. Mijn vader helpt mee bij Koken op locatie en Catering. En ik sta één of twee avonden per week in De Verdieping. De Kookstudio doe ik helemaal zelf.” Boy te Koppele vindt het een voordeel dat hij zich grotendeels op het kookgedeelte kan concentreren. “Pas dan kun je echt vernieuwend bezig zijn.” De jonge kok vindt het een prettige afwisseling. De ene keer laat hij het koken over aan anderen en vervult zelf de rol van begeleider. Dan weer gaat hij zelf lekker aan de slag om catering te verzorgen of om live te koken op locatie. “Daar ontstaan weer nieuwe creatieve ideeën die ik vervolgens weer meeneem naar de Kookstudio.”

Workshops

De maand september verliep redelijk wat betreft de Kookstudio. Maar nu komt er echt schot in de zaak, zeker na de open dag die eind september werd gehouden. Zo’n vijftien workshops hebben zich ondertussen afgespeeld in de Kookstudio. Variërend van zes tot zestien (=maximum) deelnemers. Zij bereidden gezamenlijk een driegangen-, viergangen- of hapjesmenu. “We hebben bijvoorbeeld zalm gemaakt, puur sap van komkommer, quinoa en een crème van yoghurt. Of nu – we zitten in het wildseizoen – staat een menu op het programma bestaand uit een stukje fazant, tosti van groene asperges, zuurkool met crème fraiche en crème van aardappel.”

In plaats van kerstborrel

“Met de feestdagen in aantocht neemt de belangstelling flink toe. Bedrijven komen gezellig naar de Kookstudio om samen te koken en te eten. In plaats van de traditionele kerstborrel met aansluitend dinertje.” De workshops kun je volgens Boy te Koppele meteen zien als een vorm van teambuilding. “Het bereiden van een complete maaltijd doe je echt samen. En daarna ga je met z’n allen aan tafel om ervan te genieten.”

Vaste kookgroep

In januari begint Boy te Koppele met een vaste kookgroep. “Deze cursus bestaat uit tien lessen die op een vaste avond worden gehouden. Bijvoorbeeld de laatste vrijdag van maand om maar eens iets te noemen. Deelnemers leren trends en de nieuwste technieken op een manier die ze ook thuis kunnen toepassen. En we gaan natuurlijk met het seizoen mee.” Hij benadrukt dat de cursus geschikt is voor iedereen. “Ook voor mensen die nog nooit een keukenmes hebben aangeraakt. Stap voor stap worden de vaardigheden uitgelegd. En ik ben er natuurlijk zelf bij om hen
te begeleiden.” Het wereldberoemde Spaanse restaurant El Bulli is volgens Boy te Koppele trendsetter wat betreft de nieuwste technieken en texturen. “Zij brengen grote veranderingen teweeg in de kokswereld. Te beginnen bij toprestaurants als Oud Sluis en De Librije. De rest volgt dan wat later. ”

Foutje…

En als er af en toe iets mis gaat…. “Daar gaan we hier heel relaxed mee om. Een mislukking is geen ramp, want we hebben hier alles op voorraad. Dan maken we toch gewoon iets nieuws.” Boy lacht nog na om de vijftien zwartgeblakerde wafeltjes nadat iemand het wafelijzer flink hoger had gedraaid om tot een snel resultaat te komen. Of om de dames die vergaten een opvangbakje onder de sapcentrifuge te zetten. “Ineens een gegil…
Ze wisten niet meer hoe ze het apparaat uit moesten zetten. Alles zat onder het komkommersap. Ach, kan gebeuren.”

Boekingen

Een workshop neemt ongeveer vier uur in beslag. Zowel overdag als ’s avonds is mogelijk. In de regel van respectievelijk 13.00-17.00 uur of van 18.00-22.00 uur. De workshops staan vermeld op de website (www.live-cooking.eu) . “Daarnaast hebben we Kookstudio Exclusief. Deze kan
worden geboekt door een hele groep ineens. Collega’s, vriendinnen, kameraden, noem maar op. In dat geval kan een workshop – in overleg – op een eigen voorkeurstijdstip worden gehouden. Aanmelden voor een workshop kan via het contactformulier op de website of telefonisch bij Boy te Koppele zelf: 06 460 942 87 .

Moeder Natuur

De plek van….Voor Boy te Koppele is dat eigenlijk achter het fornuis. Maar ook in de natuur is hij dikwijls te vinden. Echter niet om te wandelen of te fietsen. “Nee, het gaat me vooral om al het eetbaars dat de natuur ons biedt door de seizoenen heen. Op zondag ga ik er vaak op uit met een collega. Om vlierbloesem te zoeken, tamme kastanjes, eekhoorntjesbrood of cantharellen. En wist je dat je van moerasspirea een mooie jus kunt maken? Het groeit gewoon in Haaksbergen.”

Plaats uw commentaar