De plek van Dion Scharenborg

0

Wielernostalgie aan Leemdijk
Geboren en getogen in Haaksbergen kan Dion Scharenborg (48) maar moeilijk een keuze maken. “Er zijn zoveel plekken waar ik goede herinneringen aan bewaar. Omdat de wielersport in mijn jeugd erg belangrijk was, wil ik graag terug naar de Leemdijk. Want daar was in het verleden de start van de Ronde van Haaksbergen.”

Wielertalent

Hoewel hij het niet graag van zichzelf zegt was Dion Scharenborg een wielertalent. Hij presteerde behoorlijk goed. Graag was hij ook doorgegaan in zijn favoriete tak van sport, maar het waren andere tijden. “Toen ik begon was ik nog zo’n kearlke van een jaar of negen. We reden koersen in het hele land en ja, ik won geregeld, waaronder ook de Ronde van Haaksbergen. De mensen om me heen ontraadden me echter er mijn beroep van te maken. Gouden bergen lagen destijds zeker niet in het verschiet. Het leek beter een vak te leren.” Dertig jaar te vroeg geboren? “Ik weet het niet. Misschien had ik carrière kunnen maken als wielrenner, misschien ook helemaal niet. Dat valt achteraf zo moeilijk te zeggen.”

Toch kapper

“Ik heb een superjeugd gehad: school en wielrennen. Ouders die trots waren als je na een wedstrijd thuis kwam met bloemen.” Naar de kapperszaak van vader Hendrik had hij de muts niet staan. “Mijn opa was ook kapper, net als enkele broers van mijn vader. Mijn moeder werkte mee in de zaak. Een familie met kappersgenen. Maar ik moest er niet aan denken, omdat ik zag hoe mijn vader de kost moest verdienen.” Dions keuze viel op de ondernemersschool, hij haalde zijn diploma en ambieerde een eigen zaak. “Een sportzaak, dat leek me wel wat. Maar eerst ben ik vervoegd in militaire dienst gegaan. En daarna, tsja toen moest ik wat…” Zijn vader viel zowat van zijn stoel toen zoonlief aankondigde dat hij hem toch wilde opvolgen. “Eerst ben ik bij andere kappers gaan werken. Op mijn twintigste had ik mijn eigen zaak – samen met mijn vader – aan de Von Heijdenstraat. Het was een bijzondere combinatie. Hij met zijn oude klanten naast mij als moderne kapper.”

Actief

Dion Scharenborg was (en is) constant vernieuwend bezig in zijn kapperszaak, organiseerde shows en beurzen. Daarnaast speelde hij een actieve rol in de plaatselijke ondernemerswereld. Zat in het bestuur van de HOV en was drijvende kracht achter de Haaksbergse Ondernemers Beurs. De jonge zakenman ging helemaal op in zijn werk, nam teveel hooi op de vork. Na zeventien jaar was hij ineens leeg. “Ja, waar kwam dat door? Ik was natuurlijk al redelijk jong begonnen, je nam nooit eens vrij. Alle kleine irritaties nam ik mee naar huis. Het was toen beter geweest als ik een poosje vakantie had genomen. Gewoon zes weken weg van alles om daarna weer met frisse moed verder te gaan. Maar ik besloot op dat moment mijn kapperszaak te verkopen.”

Nieuwe start

Enerzijds een enorme opluchting, anderzijds rees de vraag ‘maar wat nu?’. De volgende stap – een sportzaak in Oldenzaal – werd geen succes. Samen met collega-ondernemer Henk ter Avest – immer een belangrijke man in zijn sport- en zakenleven – begon hij H&D Products. Een bedrijfje dat de markt wilde veroveren met innovatieve producten. Zoals een alarmverlichting voor woningen. Het initiatief werd enthousiast ontvangen door onder meer woningbouwverenigingen, maar liep uiteindelijk uit op niets. Toen vijf jaar geleden Gery en Jurgen ten Asbroek hun damessalon in de verkoop deden sloeg bij Dion Scharenborg de twijfel toe. Dolgraag wilde hij een nieuwe start maken, maar er zat ook een risico aan. “Zowel zakelijk als privé had ik ondertussen wat deukjes opgelopen. Zo heel zelfverzekerd liep ik niet meer rond. Ik dacht dat op mij niemand meer zat te wachten.” Vrienden en kennissen gaven hem de moed de gewaagde stap te zetten. “Dat er vervolgens oude klanten terug kwamen was geweldig. Het vertrouwen dat ze kennelijk nog in me hadden gaf me zo’n goed gevoel.”

Dion Hairconcept

Scharenborg bracht het unieke ‘krullen knippen’ naar Haaksbergen. “Om me te onderscheiden ben ik steeds op zoek naar iets nieuws. Dat ‘krullen knippen’ is een bijzonder succes geworden. Klanten komen uit de hele regio en komen ook terug! Zelfs uit Den Haag.” Hij lacht wat. “Prachtig natuurlijk, maar ik denk dan, moet je nou zover weg voor de kapper…?” Deze maand introduceert Dion Hairconcept de nieuwste verlijmtechniek en behoort daarmee in Nederland tot een select gezelschap van zo’n tien kappers. “De ervaring met verlijmen van haarwerk hadden we al in huis, maar nu gebeurt het echt flinterdun. Dit concept is bij uitstek geschikt voor mannen en vrouwen die ècht kalend zijn”

En dan nog even het centrumplan

Achtenveertig jaar loopt Dion Scharenborg rond in ons dorp en heeft één en ander zien veranderen. ‘Haaksbergen is gegroeid en dat goed voor de werkgelegenheid, goed voor de ondernemers, goed voor iedereen. Ook de sportaccommodaties zijn geweldig voor elkaar.” Scharenborg hoopt dat de bouw van het centrumplan nu snel verder gaat. De plaatselijke ondernemers nemen volgens hem een afwachtende houding aan omdat het zo lang duurt. “Er is duidelijk een impuls nodig. Een vernieuwd dorpshart kan Haaksbergen weer in de schijnwerpers zetten. Wij als ondernemers moeten dan klaar staan om iets groots te organiseren. Iets waarmee Haaksbergen de aandacht op zich vestigt.”

Wilde haren

Dion Scharenborg is naar eigen zeggen veranderd, heeft zijn wilde haren verloren. “Door die deukjes ben ik een stuk rustiger geworden. Vroeger focuste ik me bijna alleen op de zaak. Maar mijn privéleven, mijn kinderen zijn zeker zo belangrijk.” Het doet hem zichtbaar goed dat hij zo’n mooie comeback heeft gemaakt. Als ‘flamboyante kapper’ werd hij eens afgespiegeld in een plaatselijke krant. “Of je daar nou zo trots op moet zijn. Zo zien mensen mij kennelijk. Ik kick niet op aandacht of zo. Misschien gedraag ik me dan toch op een manier…?”

Tekst en beeld Betty Morsinkhof

Plaats uw commentaar