De plek van… Keath Alkoutobi

0

Lang niet iedereen zou zijn basisschool uitroepen tot ‘favoriete plek’. Keath Alkoutobi (29) kijkt desalniettemin terug op een geweldige tijd in OBS Dorp. Hij herinnert zich de fijne sfeer op school. In OBS Dorp heeft hij de basis kunnen leggen voor een toekomst in zijn nieuwe thuisland Nederland. Haaksbergen kent hem vooral als gemeenteraadslid voor LH. Over politiek gaat het dit keer echter niet.

“Geweldige herinneringen aan OBS Dorp”

In 1989 vlucht het gezin Alkoutobi vanuit Irak naar Nederland. Vader, moeder en drie kinderen, waarvan Keath de oudste is. “Onze hele familie moest Irak verlaten en heeft verspreid over de wereld een nieuw bestaan opgebouwd. Broers van mijn vader wonen nu in Los Angeles, Londen, Dubai, Australië, Iran. Allemaal succesvolle zakenlieden met een eigen bedrijf. Mijn vader is meer een ambachtsman en verdiende de kost als boekbinder en kleermaker.” Voor mensen uit de Arabische wereld – waar familiebanden gekoesterd worden – een pijnlijke situatie. Ongebruikelijk ook dat zijn ouders vrij kort na aankomst in Nederland scheiden. Keaths vader ontfermt zich over de kinderen. “Een scheiding op zich is al heel bijzonder in hun cultuur. Maar een man die voor de kinderen zorgt…”

Op z’n gemak

Dat ‘zijn’ OBS Dorp enkele jaren terug is gesloten vindt Keath Alkoutobi jammer maar onvermijdelijk. “Tsja, als het niet meer uit kan… Daarin moet je realistisch zijn. Was dit tien jaar eerder gebeurd, dan had ik er waarschijnlijk anders tegenaan gekeken.”Naar eigen zeggen is hij leergierig. Niet echt lastig, maar ook niet het braafste jongetje van de klas. “Onderscheid tussen buitenlandse en Nederlandse kinderen werd niet gemaakt. Ik voelde me erg op mijn gemak op deze school. Vooral de twee jaar bij Klaas Schukkink waren geweldig. Een onderwijzer die goed kon uitleggen en grappen maakte. De manier waarop hij mij benaderde had een positieve invloed op me.”

In zaken

Keath Alkoutobi is een slimme leerling, maar haalt op Het Assink niet het onderste uit de kan. “Direct na de Havo ben ik aan het werk gegaan. Een bewuste keuze. Als jochie wist ik al dat ik – net als de rest van mijn familie – in zaken wilde.” Via een uitzendbureau gaat hij in 2006 aan de slag in een spuitbedrijf en wordt vervolgens ingelijfd door een houtverwerkende firma in Rijssen. “Deze richtte zich op prefab bouw. Na verloop van tijd mocht ik mensen aansturen en klanten binnen halen. Dat bleek helemaal iets voor mij.” Begin 2010, midden in de crisis, zet de ambitieuze Haaksbergenaar de stap naar zelfstandig ondernemerschap. In Oldenzaal richt hij Nederlandse Hout Coating (NHC) op, gespecialiseerd in toepassing van verven en coatings op hout. Later dat jaar ontstaat hieruit zijn tweede bedrijf: Outdoor Spraying Nederland (OSN), dat – op locatie – bestaande gevelbekleding voorziet van hoogwaardig spuitwerk. “In totaal hebben we acht mensen in dienst.”

Innovatief

Verschillende Haaksbergse bedrijfspanden – waaronder USA Healthcentre – kregen een ‘facelift’ aan de buitenklant. “Het werkgebied van Outdoor Spraying betreft voornamelijk Overijssel, maar ook daarbuiten zijn we werkzaam”, vertelt de jonge ondernemer. “Wat betreft de toepassing van duurzame coatings zijn we innovatief. Noem het maar ‘spuiten 2.0’. De kracht van OSN is dat we grote oppervlaktes kunnen behandelen.” Met name vanuit de renovatiesector komen de opdrachten binnen. Alkoutobi zou het toejuichen wanneer overheden ondernemers stimuleren tot een opknapbeurt van hun bedrijfspand. “Niet zozeer met geld, maar door ondernemers te verbinden dit gezamenlijk op te pakken Een nieuwe jas voor verouderde bedrijfspanden verbetert niet alleen de uitstraling van een bedrijf zelf. Het hele bedrijventerrein knapt er van op. En daarvan profiteert weer de betreffende gemeente. Daarnaast werkt het voor ondernemers kostenbesparend wanneer je renovatie collectief aanpakt.”

Breed

“Voor 40% zijn we afhankelijk van de bouw. In de tuinhoutmarkt ligt meer werk. Tuinhout wordt meestal geïmpregneerd aangeleverd. Wij verfraaien het met een duurzame coating. Slechts enkele bedrijven in Nederland houden zich hiermee bezig. Het is een betrekkelijk jonge markt en daarin is ons bedrijf vrij uniek”, vertelt Alkoutobi. “We hebben steeds groei gekend, maar het is niet allemaal hosanna. Betalingen laten lang op zich wachten. Enkele opdrachtgevers zijn failliet gegaan. Belangrijk is om een brede klantenkring op te bouwen. Als er één omvalt doet dat wel pijn, maar ga je zelf niet meteen kopje onder.”

Kansen

Zijn afkomst heeft Keath Alkoutobi nooit als een belemmering ervaren. “Nederland is een mooi land, waar iedereen de kans krijgt zich te ontplooien. Mensen die mij voor het eerst ontmoeten kijken wel eerst de kat uit de boom. Als buitenlander moet je extra je best doen, maar dat maakt me geen slachtoffer!”, benadrukt hij. “Juist zo lukt het me om het beste in mezelf naar boven te halen.” Alkoutobi voelt zich Nederlander. “Met Irak heb ik geen binding. Dat land heeft ons ellende gebracht. Daardoor zijn we denk ik sneller onderdeel geworden van de Nederlandse maatschappij.” Haaksbergen bestempelt hij als tolerant. Als een dorp waar mensen nog wat voor elkaar over hebben. “Met lege handen kwamen we in Haaksbergen aan en zijn er geweldig opgevangen. Hier zijn me de mogelijkheden gegeven om te worden wie ik nu ben. Daarvoor ben ik dankbaar!”

Tekst en beeld: Betty Morsinkhof

Plaats uw commentaar