De plek van… Leon ten Voorde

0

Voetbal speelt een prominente rol in het leven van sportjournalist Leon ten Voorde (43). De Veldmater doet verslag van belangrijke wedstrijden in alle windstreken. Zijn hart ligt echter op het sportcomplex van Bon Boys. “Voor mijn zesde verjaardag kreeg ik een fiets én het lidmaatschap van Bon Boys. Dat laatste betekende alles voor mij. Ik ben helemaal gek van voetbal.”


Altijd Bon Boys

leon2Al voor hij zes is traint Leon ten Voorde ‘illegaal’ mee met de roodgroenen. Zijn pa is immers jeugdtrainer. “Vanaf die tijd ben ik niet meer weg geweest.” Na een langdurige blessure stopt hij met actief voetbal om zich vervolgens bezig te houden met begeleiden van jonge spelers. “Sinds vijf jaar ben ik assistent trainer van het eerste elftal. Met mijn kameraad Gerard Bos als hoofdtrainer.” Heb je daar dan tijd voor? “Nou, ik moet natuurlijk vaak in het weekend werken en dat gaat altijd voor! Het is soms lastig te combineren, maar met enig schipperen kan ik meestal toch bij de wedstrijd zijn”, vertelt hij. “Het is vrijwilligerswerk, maar ik heb er heel veel voor over. En gelukkig houdt mijn vriendin Kristel ook van voetbal.”

Droombaan

Voetbaljournalist is zijn droombaan. “Als jongetje wist ik al dat ik dit ooit wilde doen. Een carrière als profvoetballer zou ‘m toch niet worden. Ik voetbalde met mijn beste vriend Erik ten Hag. Zijn niveau haalde ik bij lange na niet”, bekent Leon ten Voorde. “Na de School voor Journalistiek wilde ik bij de radio. Theo Koomen was mijn grote held. Maar ik stuurde ook een briefje aan Gijs Eijsink (chef sport van de TCTubantia, red.) en mocht beginnen als ‘medewerker amateurvoetbal’. Je moest alle wedstrijden afbellen en daarvan een klein verslagje maken.” Tegenwoordig is hij voor de Twentsche Courant Tubantia kind aan huis bij FC Twente. En daarover valt de laatste maanden heel wat te schrijven. “Dat doe ik samen met Fardau Wagenaar. Ja, een vrouwelijk collega! Best bijzonder in de voetbalwereld”, weet hij. “Ik ben meer van het voetbal zelf en Fardau van de mensen erachter, de sociale kant. Ze stelt heel andere vragen dan ik en dus krijg je ook andere antwoorden. Ook is het fijn dat je kunt sparren en op elkaar terugvallen.”

Haat-liefde

Tussen FC Twente en de sportjournalisten bestaat een haat-liefdeverhouding, een eeuwig spanningsveld. Vooral wanneer lyrische epistels bij de voortvarende competitiestart overgaan in scherpe kritiek als de club er niets van bakt. “Ze balen ervan dat wij bijvoorbeeld schrijven over het falend transferbeleid”, weet hij. “Dat valt niet goed. Toch dat mag je zoiets wel eens ter sprake brengen. Aan de andere kant vinden FC Twente wel dat we recht van spreken hebben omdat we er altijd zijn. Trainingen, wedstrijden, noem maar op. Het is wachten, geduld hebben, maar we staan er altijd.” En de stemmingmakerij die jullie wordt verweten? “We schrijven echt niet zomaar wat op! Geloof me nou maar dat we eerst heel veel informatie verzamelen. We zijn dag en nacht bij de club en hebben onze bronnen. De lezers weten lang niet zoals wij wat zich intern allemaal afspeelt”, klinkt het stellig. “Of we invloed hebben? Mmmm, dat probeer je niet bewust. Maar ongemerkt heb je het denk ik wel. Tuurlijk gaat FC Twente me aan het hart”, gaat Ten Voorde verder. “Ik zou liegen als ik zeg dat het me niets kan schelen. Toch schakel ik altijd om naar werk.” Hij staat met z’n neus vooraan als Steve McLaren de aftocht blaast. “Ik was op kantoor toen er een telefoontje binnen kwam dat hij elk moment kon vertrekken. Dan moet je d’r direct op af. Want je wilt het nieuws als eerste brengen.”

Spiegel

Het vertrek van McLaren heeft druk van de ketel gehaald, maar lost volgens hem niet alle problemen op. Wat er nog meer moet gebeuren? “Lastig, want ons wordt altijd ‘kritiek achteraf’ verweten…Het technische beleid van de afgelopen jaren is niet goed verlopen. Een nieuwe ervaren technische man is nodig. Iemand met de juiste capaciteiten: hij is onafhankelijk en geen meeloper, heeft verstand van zaken, past in de clubcultuur en durft beslissingen te nemen.” Ook Joop Munsterman mag van Ten Voorde in de spiegel te kijken. “Hij is de held van de supporters en heeft ontzettend veel goeds gedaan. Laten we dat voorop stellen! Als club uit het oosten doet FC Twente er inmiddels toe in Nederland. Munsterman zit wel mooi bij Pauw en Witteman aan tafel. Dán stel je iets voor. Maar hij heeft ook smetjes opgelopen.”

Dankbaar

De Veldmater gelooft erin dat het weer goed komt met FC Twente. “Als ze komend seizoen maar niet meteen overspannen verwachtingen koesteren. Allereerst moet er een jonge, frisse ploeg op het veld staan die leuk voetbal laat zien. Dat verdient het publiek na anderhalf jaar van vervelende wedstrijden. Die mensen zijn gek van hun club en komen voor vermaak. Als de bezieling en de sfeer terugkeren, volgen de resultaten ook.” Leon ten Voorde heeft verslag gedaan van het Nederlands elftal en topontmoetingen in de Champions Leage. “Geweldige dingen heb ik meegemaakt, ben op de gekste plekken geweest en hield er een krankzinnig werkschema op na. Ik ben echt dankbaar dat ik dit werk kan doen! En die passie om te schrijven is er nog steeds.”

Tekst en beeld: Betty Morsinkhof

Plaats uw commentaar