De plek van… Stadsprins Artie I

0

Sinds vorig jaar november gaat Artie de Lange (46) door het leven als Stadsprins Artie I. Dat bevalt hem prima. De favoriete locatie van de 44ste Stadsprins: “Het gemeentehuis. Dat is een centrale plek in het dorp en de Haaksbergse samenleving. Zelf houd ik er ook van centraal te staan. In de zin van: graag veel mensen om me heen.” Een tweede, niet onbelangrijke reden: er waaide de afgelopen jaren een carnavalsgezinde wind vanuit het gemeentehuis. Tot grote vreugde van het narrenvolk neemt Artie I er binnenkort de sleutel van ‘t Asschedorp in ontvangst.

Meer dan alleen feest

Carnaval in verenigingsverband is nieuw voor Artie de Lange. Vroeger vierde hij het feest der zotten op Rosenmontag met zijn kameraden in Oldenzaal of in zijn geboortestad Hengelo. “Nu ondervind ik aan den lijve dat het veel meer inhoudt dan alleen feest vieren in het carnavalsweekend.
Veel plichtplegingen en protocollen.” Echtgenote Sandra en hun drie dochters hebben ook een rol binnen De Keiensleppers. “De meisjes hebben zich aangesloten bij de Dansmarietjes. Mijn vrouw vergezelt me tijdens officiële bezoeken. Samen hebben we het erover gehad of ik Stadsprins zou worden. We hebben eerst eens nagevraagd wat het inhoudt en wat de kosten zijn. Het jaarprogramma bij De Keiensleppers is veel uitgebreider dan op voorhand gedacht werd en staan in geen verhouding tot de contributie. Het motto ‘Geniet ervan’ was doorslaggevend om het te doen.”

Genieten

Genieten staat centraal in zijn leven. Na een zwaar ongeval op zijn zeventiende lag hij drie weken in coma. Een ingrijpende gebeurtenis in het leven van hem en zijn ouders. “Gelukkig ben ik weer uit de tunnel tevoorschijn gekropen. Ik heb geluk gehad. Vanaf dat moment heb ik besloten van het leven te genieten. Nooit te ver vooruit kijken, pluk de dag. En ik vind het geweldig wanneer ik anderen kan laten meegenieten.” Hij doelt op de galamiddag voor oudere en mindervalide plaatsgenoten. Het zien van zoveel plezier ontroerde hem en gaf hem een warm gevoel.

Representatief

Na een baan in loondienst werd hij zelfstandig ondernemer. Artie de Lange staat aan het roer van Kantinediensten. nl in Hengelo/Haaksbergen en Bakkerij Driene in Hengelo. “Mensen vragen zich af of ik het niet te druk heb om carnavalsprins te zijn. Het is ook wel veel al met al. De bezigheden als stadsprins geven echter een heel andere drukte dan het ondernemerschap. Ik krijg er juist meer energie door. Als stadsprins speel je een rol, zo zie ik het. Je hebt een representatieve functie. Alle randvoorwaarden worden voor je geregeld. Door mijn adjudanten Jan en Erwin. Door de vorst, de president. Eigenlijk door alle leden van De Keiensleppers. Er is een groot saamhorigheidsgevoel.”

Zorgbakkerij

Met zijn Hengelose bakkerij heeft hij mooie plannen. “We zijn bezig om er een zorgbakkerij van te maken. Waar mensen met een beperking op hun eigen tempo kunnen werken. Ook nu worden er in Bakkerij Driene mensen opgeleid die uiteindelijk doorstromen naar een werkplek op de reguliere arbeidsmarkt. We kijken liever naar wat ze wel kunnen dan naar wat ze niet kunnen. Je ziet mensen opbloeien.
Ook dat is weer genieten…”

Respect

Respect voor elkaar ongeacht rang of stand, dat heeft De Lange hoog in het vaandel. Het mooie van carnaval vindt hij dan ook dat rangen en standen vervagen. “Binnen de vereniging gaat iedereen in dezelfde smoking en dan maakt niet uit wie of wat je bent. Je viert samen feest. Iedereen wordt geaccepteerd en gerespecteerd. Het stimuleert me om die mentaliteit door te trekken naar mijn bedrijven. Mensen positief benaderen, in hun waarde laten. Dat wil ik nog meer benadrukken.”

Zuiver feest

Artie I wil carnaval uit het hoekje van ‘zuipfeest’ halen; uit het sfeertje van vrijpostigheid. De Stadsprins is het boegbeeld van de Keiensleppers en heeft een voorbeeldfunctie. “Ik drink heus een pilsje. Maar als iemand dronken word dan tikt de club hem of haar over de vingers. Binnen de vereniging is de controle groot. Daar krijg je echt wat van te horen.” Carnaval is voor hem een supergezellig familiefeest voor jong en oud. “Daarbij hoort discipline, zodat het een zuiver feest blijft.”

Van belang

Hij hoopt dat de gemeente in de toekomst het Haaksbergse carnavalsgebeuren blijft stimuleren. “Het is een feest met een sociale functie. Moet je zien hoe het dorp leeft als de optocht voorbijkomt. Carnaval zet Haaksbergen op de kaart. Het is een evenement dat in mijn ogen thuis hoort in hetzelfde rijtje als de Kennedymars, Meimarkt of Sterweekend.

Tijdens het jubileumweekend van de Keiensleppers ontvingen we ruim 1300 gasten in residentie ’t Hagen. Leden, maar ook mensen van andere verenigingen uit de hele omtrek. We hadden maar liefst 170 sponsoren alleen al voor de galazittingen. Dat geeft toch wel aan dat carnaval vanuit de gemeenschap belangrijk wordt gevonden.”

Tekst en beeld: Betty Morsinkhof

Plaats uw commentaar