De plek van…Angélique Karnebeck

1
Angélique Karnebeck

Bijna veertien jaar werkt ze bij het bestuurssecretariaat van de gemeente Haaksbergen. Altijd in de weer – op de achtergrond – om praktische zaken te regelen voor burgemeester en wethouders. Afspraken, ontvangsten, kabinetszaken, internationale contacten, speeches. Deze periode staat in het teken van lintjesregen, Koninginnedag en Herdenking 4 mei. Af en toe best hectisch. Even bijtanken kan wat Angélique Karnebeck (46) betreft dicht bij.

Nooit op de automatische piloot

In deze veertien jaar kwamen en gingen zeven burgemeesters. “Burgemeester van Agt, Nico Gerzee, Theo Schouten en Remmelt Lanning. Vervolgens Karel, Pieter en nu Hans Gerritsen. Aan de ene kant jammer. De tijd is vaak te kort om goed op elkaar ingespeeld te raken”, vertelt Angélique. “Tegelijkertijd maakt het deze baan dynamisch en afwisselend. Je doet nooit iets op de automatische piloot. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat immers niet voor die ander. Het houdt je scherp. Bij alles vraag je jezelf steeds af: ‘Hoe doen we dat eigenlijk?’. Je spreekt wéér al die jaarlijks terugkerende activiteiten door.”

Karel en Pieter

Acht jaar werkte ze samen met burgemeester Karel Loohuis. “We waren twee handen op één buik. Een blik was al voldoende. Het afscheid was best moeilijk.” Ook vindt zij het een voorrecht diens opvolger Pieter van Veen gekend te hebben. “Hoe hij de dingen deed. Met zoveel joie de vivre. Zo natuurlijk. Van zijn levenshouding heb ik veel geleerd en ben dan ook blij dat ik met hem heb mogen samenwerken.”
Een grappig voorval herinnert ze zich, toen ze samen met Van Veen een lintje uitreikte in zorgcomplex De Bouwmeester. “Eén van de bewoners vroeg me: ‘Bu’j zien vriendin of zien hulpje?’”

Samenwerken met iedereen

Angélique heeft de instelling met iedereen te willen samenwerken. “Voor de mensen voor wie ik werk ga ik door het vuur. Datzelfde geldt voor Ansjelien (Aarnink, red.). Dat wil ik wel even benadrukken. Dankzij onze goede samenwerking is hier veel mogelijk. Beiden zijn we flexibel, gaan voor het hoogst haalbare. Dat is de kracht van ons bestuurssecretariaat.” Naast zeven burgemeesters werkte ze voor een veelvoud aan wethouders. Altijd in goede verstandhouding, ondanks verschillende persoonlijkheden. “Dieptepunt was het vertrek van Patrick ten Voorde. Dat deed me persoonlijk veel.”

Organiseren

Heeft de gemeente gasten, dan denkt Angélique mee over het programma. Inhoudelijk vullen de ambtenaren het in. Zij regelt het randgebeuren om zo’n bezoek goed te doen slagen. Het vervoer, de lunch, locaties die worden bezocht. Ooit werkte ze in het bedrijfsleven. “Dat is toch anders. Bij de gemeente probeer ik met zo weinig mogelijk middelen de zaken toch netjes te regelen. Alles gebeurt hier met gemeenschapsgeld. Dat heb je altijd in je achterhoofd.” Organiseren is helemaal haar ding. “Ja, ik geloof dat ik ook buiten mijn werk zo in elkaar zit”, bekent ze. Naast haar vaste baan heeft ze een eigen organisatieburo. Daarmee organiseert ze allerlei activiteiten of ondersteunt daarbij.
Door haar werk kent zij veel mensen in Haaksbergen. “In het weekend mijd ik liefst de supermarkt, want dat schiet gewoon niet op.” Wie ze voor zich heeft is haar om het even. Overheidsbestuurders, zakenlieden of Jan met de pet. Iedereen kan rekenen op haar oprechte belangstelling. “Je moet kunnen schakelen. Dat bepaalde mensen ondanks hun status heel gewoon zijn gebleven kan ik erg waarderen. Zij zien je altijd staan, ook als je niet bij de burgemeester bent.”

Beatrix

Ze vertelt over het min of meer geheime bezoek van Koningin Beatrix aan zorgboerderij Meijerinkbroek in De Hoeve. “Slechts weinigen wisten ervan. Bij het bezoek zelf was ik niet aanwezig. Maar vooraf was er intensief overleg met de veiligheidsmensen van de koningin en haar hofdame. Dat was toch wel heel bijzonder.” Uit dit gesprek kwam naar voren dat de Koningin een betrokken vrouw is die goed geïnformeerd wil zijn en het verder graag ‘gewoon’ houdt.”

Ahaus

Iets opzienbarends gebeurde ook tijdens het burgemeesterschap van Theo Schouten. Besloten werd Ahaus uit te nodigen voor de 4 mei herdenking. Daarmee was Haaksbergen één van de eerste gemeenten in Nederland waar Duitsers deze plechtigheid bijwonen. “Wees eerlijk: vanuit die invalshoek komen we toch dáár waar we met zijn allen willen zijn? Vrede, vriendschap en verbroedering. Het gaf extra cachet aan ons partnerschap.”
Aan de eerste Partnerschapsloop Ahaus- Haaksbergen (september 2009) heeft ze prima herinneringen. Voor dit unieke hardloopgebeuren werkt ze samen met haar Duitse collega Werner Leuker. “Met de steun van atletiekverenigingen VfL Ahaus en AVH. Iedereen was enthousiast en het was heel gezellig. De bedoeling is dit eens in de drie jaar te houden. Maar dit jaar komt het er niet van. We zijn ook afhankelijk van Ahaus natuurlijk. Volgend jaar organiseren wij een tweede Partnerschapsloop. Aangezien we in 2013 het 25-jarig partnerschap Ahaus-Haaksbergen vieren past dat perfect!”

Watermölle

De favoriete plek van Angélique Karnebeck is het terras van Bi’j de Watermölle. “Dat uitzicht! Het is hier zo mooi. De natuur, de watermolen, de bakspieker. Als ik hier zit; uitkijk over het water en het beekje verderop, dan geeft me dat een gevoel van rust. Van even helemaal weg. Dan heb ik verder niets meer nodig. Het is net vakantie. En dat gewoon in Haaksbergen!”

 

Oproep

De lintjesregen is weer achter de rug. Angélique Karnebeck roept inwoners op: “Kijk eens goed om u heen.
In Haaksbergen zijn zo veel mensen actief als vrijwilliger; mensen die veel voor anderen doen. Als u iemand kent die in aanmerking zou kunnen komen voor een onderscheiding, meld degene dan aan bij het bestuurssecretariaat van de gemeente!

Plaats uw commentaar