De plek van…Peter van Vlaanderen

0

Sinds mei van dit jaar is Peter van Vlaanderen wethouder namens Leefbaar Haaksbergen. Hij heeft onder meer ‘het project Centrumplan’ in zijn portefeuille. Voor ‘zijn plek’ gaan we naar het veelbesproken ‘Gat in de Markt’. Dat hij overigens in één adem noemt met de voormalige ‘Puist van Pathoni’. Er is hem veel aan gelegen een mooie invulling van deze centrumlocaties te realiseren. Serieuze kandidaten zijn er. Alleen… voor geld moeten ze niet bij de gemeente zijn.

De onderhandelingen met vastgoedontwikkelaar Explorius over de bouw van een Lidl-filiaal in ‘het gat’ zijn onlangs beëindigd. Knelpunt waren de financiën en het beeldkwaliteitsplan. Het idee is daarmee niet meteen van de baan. De supermarktketen heeft nu zelf aangegeven nog steeds geïnteresseerd te zijn. Binnenkort zet Lidl zelf de gesprekken met de gemeente voort, allereerst op ambtelijk niveau. Opnieuw vertraging voor het Centrumplan dus. Maar op de locatie ‘Pathoni’ gloort hoop. “Om één en ander gelijktijdig te kunnen afhandelen hebben we even gewacht op Explorius. Maar met ‘Pathoni’ gaan we gewoon verder”, laat Van Vlaanderen weten. “De koopovereenkomst is getekend. Voor de plannen van de eigenaar is een kleine bestemmingsplanwijziging nodig. Die leggen we binnenkort voor aan de raad.”

Acht miljoen

Van gemeentezijde is weinig financiële support te verwachten om de twee bovengenoemde plannen te verwezenlijken. De wethouder vertelt dat er in de afgelopen vijftien jaar zo’n acht miljoen is gespendeerd aan het Marktpassageplan en vervolgens aan respectievelijk het Marktpromenadeplan en het Centrumplan. “Zeveneneenhalve ton heeft de herinrichting van het markplein gekost. De rest is opgegaan aan dure adviezen, onderzoekbureaus en ambtenarensalarissen. Voor een gemeente als Haaksbergen is dat een erg groot bedrag”, stelt Van Vlaanderen.

Potje

Hij vertelt dat er twee tegenstemmers waren toen het Marktpromenadeplan destijds in de raad kwam. “Dat waren toenmalig LH-fractiegenote Chantal Ophuis en ik. Het is ons niet in dank afgenomen. Maar het feit dat er onder dit plan geen handtekening van Rabo Vastgoed stond was voor ons een teken aan de wand. Dat ‘het wel goed zou komen’ vonden wij geen argument om toch in te stemmen. Ambities zijn prima, maar in onze ogen was dit niet realistisch”, aldus Van Vlaanderen. “Nu is het zaak ondernemers te vinden die willen investeren in het centrum. Wij als gemeente hebben nog een potje van 480.000 euro. Da’s heel weinig. Daarmee kunnen we hooguit wat kleine zaken voor elkaar maken.”

Wissinkbrink

Peter van Vlaanderen heeft ook ideeën over de Wissinkbrink, waarop de gemeente 13 miljoen heeft afgeboekt in 2013. “Er loopt nog een procedure. Als de uitspraak voor ons positief uitpakt, dan krijgen we de handen vrij”, zegt hij. “Mensen willen het liefst een huis bouwen naar hun eigen wensen. Ik zou willen bekijken of we op de Wissinkbrink welstandsvrij bouwen mogelijk kunnen maken. Dan levert het tenminste wat op.” Dan is er nog de Kop van de Parallelweg. “Lastig verhaal. Woningcorporatie Domijn heeft geen geld om hier te bouwen. Ook met die kale plek moeten we bezig. Doen we niets, dan heb je straks nóg een gat in het dorp.”

Kansen grijpen

Het nieuwe college viel volgens Peter van Vlaanderen bijna van de stoel toen enkele weken na hun installatie een min van 1,8 miljoen boven tafel kwam. “We hebben even flink gevloekt met z’n allen”, bekent hij. “Tja, je kunt er op een negatieve manier tegenaan kijken. Je kunt er ook mee aan de slag gaan. De pijn moeten we in het eerste jaar nemen en vervolgens werken aan financieel herstel. Wat dat betreft hebben we een goed college. Een club die het eens is met elkaar en er positief in staat. Die kansen wil grijpen en uitdagingen ziet”, laat hij weten. “Financieel gezien staan we met de rug tegen de muur. Dat betekent dat we dubbel creatief moeten zijn. Een financieel herstelplan is inmiddels vastgesteld. Eerst moeten de financiën op orde om mogelijk op termijn weer leuke dingen te kunnen doen. Maar ik ben bang dat dit de komende vier jaar wel in beslag neemt.”

Doen!

Hij is het type van ‘doen!’ en niet van ‘teveel theoretisch geleuter’. “Kijken hoe iets uitvalt en vervolgens bijsturen waar nodig. In veel zaken denk ik persoonlijk mee. En ik ben daarin niet de makkelijkste”, zegt Van Vlaanderen met enige zelfkennis. Dat hij anders is dan zijn voorgangers, daarvan is hij zich bewust. “Als raadslid heb je de taak om zaken scherp aan de orde te stellen. Nu ben ik wethouder en dat vergt een andere opstelling. Het neemt echter niet weg dat ik met een bepaalde basishouding in het leven sta. Open, consequent, direct, kritisch. Ambtenaren moeten eraan wennen dat zaken anders gaan met deze wethouder. Ik ben eigenwijs, dat weet ik. Er is echter genoeg gewaarschuwd dat de organisatie gaat veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar wel zullen vinden. In elk geval merk ik dat er ambtenaren zijn die waarderen dat ik me in hun werk verdiep.”

Toegankelijk

Makkelijk benaderbaar en toegankelijk. Deze eigenschappen waar hij als raadslid om bekend stond houdt Peter van Vlaanderen erin. “Als mensen de wethouder willen spreken, dan kan dat. In het verleden zat er altijd een ambtenaar bij om afspraken te noteren. Maar ook een gesprek onder vier ogen moet kunnen. Alleen moet het voor zowel de mensen als de ambtenaren duidelijk zijn dat er dan geen zaken worden gedaan. Deals in achterkamertjes worden bij mij niet gesloten.”

Plaats uw commentaar