Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

0
Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

Na een lange, mooie zomer diende de herfst zich onverbiddelijk aan. De zon komt overdag niet meer zo hoog aan de hemel waardoor de schaduwen langer worden. Nog vers in het geheugen liggen de zonnige nazomerdagen, een onvervalste Twentse krönnenzommer, waarop men aan het eind kon genieten van de laaghangende nevels over de vochtige weilanden en het veen.

De eerste herfststorm heeft de bomen grotendeels van hun prachtig gekleurde bladerdek ontdaan. Reuzen van bomen werden door het natuurgeweld eenvoudig geknakt of ontworteld. De trekvogels zijn grotendeels op de vleugels gegaan voor hun lange tocht naar warme oorden en inmiddels is de zomertijd vervangen door de wintertijd.

Vanaf begin oktober hebben de actieve IJSCHleden hun racefietsen en skeelers ingeruild voor ATB en schaatsen, want dan kan er weer worden geschaatst op het kunstijs van IJsbaan Twente en kan alle energie en tijd die in de zomertraining is gestopt worden omgezet in klinkende prestaties op de schaats. Het is ook in dit jaargetijde dat de Stichting Natuur-IJSCHMarathon het zomerreces afsluit. Eerdere succesvolle schaatsmarathons zijn grondig geëvalueerd zodat opnieuw een poging kan worden ondernomen de eerste marathon op natuurijs te organiseren.

Traditioneel zullen de ijsclubs van Gramsbergen, Noordlaren en Veenoord de concurrentieslag aangaan met IJSCH uit Haaksbergen. Maar ook nieuwkomer Arnhem heeft zich als gegadigde gemeld. Door het gestaag groeiende aantal schaatsskeelercombibanen zullen in de toekomst ongetwijfeld meer verenigingen zich in de strijd mengen. Reden voor de KNSB en  de organiserende verenigingen om de handen ineen te slaan en tot een natuurijs 4-daagse te komen. Als de omstandigheden het toelaten, is ter promotie van het marathonschaatsen, op meerdere plaatsen in den lande topmarathonschaatsen te bewonderen.

Echter…, er kan er maar één de eerste zijn en IJSCH is er alles aan gelegen om de prestigieuze eerste landelijke schaatsmarathon op natuurijs te organiseren.

En dan komt de winter

Na een periode van rustig herfstweer met mooie nazomerdagen was daar plotseling een orkaanachtige herfststorm ten teken dat de natuur gaat onverbiddelijk zijn gang gaat met depressies, regen, vallende bladeren en een vanuit het noorden en oosten opschuivende vorstgrens. En dan hopelijk een vorstperiode. Vanaf nu worden de ontwikkelingen op de Europese weerkaarten nauwgezet in de gaten gehouden. Het zijn de elementen der natuur gecombineerd met het enthousiasme voor het schaatsen die de Stichting Natuur-IJSCH-Marathon ieder jaar opnieuw inspireren om een spraakmakende schaatsmarathon te organiseren.

De chemie van samenwerken

Het organiseren van een dergelijk groot schaatsevenement is een uitdagende klus voor het organisatiecomité en de vele vrijwilligers onder leiding van voorzitter Jaap in ’t Veld. IJSCH is trots op de onbaatzuchtige inzet van zoveel vrijwilligers. Zonder hun inzet zou het onmogelijk zijn een dergelijk evenement te realiseren. Van groot belang is ook de steun van de Gemeente Haaksbergen, de Stichting Groot Scholtenhagen en de medewerking van onze buursportverenigingen die accommodaties en menskracht beschikbaar stellen. Een fraai staaltje van noaberschap! Ook de bijdrage van onze trouwe sponsoren, zeker in deze voor velen economisch moeilijke tijden, mag niet onvermeld blijven.

De eerste marathon

De media-aandacht voor een eerste marathon op natuurijs heeft Haaksbergen landelijk op positieve wijze op de kaart gezet.
IJSCH heeft bij de KNSB en in de wereld van het marathonschaatsen respect en waardering afgedwongen met een perfecte organisatie en optimale veiligheid op en rond de ijsbaan. De marathonschaatsers/-sters zijn zonder uitzondering zeer te spreken over de geboden ambiance en de wijze waarop zij in Haaksbergen worden ontvangen. Zij zullen ongetwijfeld opnieuw acte de présence geven bij een mogelijke eerste marathon op natuurijs.

Hopelijk kan IJSCH ook u als toeschouwer verwelkomen op Sportpark Groot Scholtenhagen.

Volg Ijsch op twitter

Plaats uw commentaar