Stichting Natuur-IJSCH-Marathon

0

Inmiddels hebben we de eerste nachtvorsten van deze herfst gehad. De natuur toont zich in al haar prachtige herfstkleuren. De trekvogels gaan op de vleugels, op weg naar hun overwinteringgebieden. Met een beetje geluk kunnen we de statige kraanvogels in het Haaksbergerveen zien paraderen voor een tussenstop op hun lange reis.

De actieve IJSCH-leden hebben op IJsbaan Twente in Enschede de schaatsen weer ondergebonden. Menig schaatsliefhebber houdt vanaf nu de internationale weerkaarten nauwlettend in de gaten om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een aanstaande ijsperiode. In dit jaargetijde hervat de Stichting Natuur-IJSCH-Marathon haar werkzaamheden onder de bezielende leiding van voorzitter/ weerprofeet Jaap in ’t Veld. Ook voor dit schaatsseizoen waagt IJSCH een poging om nu reeds voor de vijfde keer succesvol de eerste marathon op natuurijs in Nederland te organiseren. Zoals in het verleden is daarbij grote concurrentie te verwachten van de ijsverenigingen in Veenoord, Noordlaren en Gramsbergen. Vanwege het toenemende aantal schaats/skeeler combi-banen in den lande zullen in de toekomst ongetwijfeld ook andere ijsclubs een poging wagen om als eerste voor de organisatie in aanmerking te komen. Onder toezicht van de KNSB zal een natuurijs vierdaagse worden afgewerkt waarin voor de rijders en rijdsters een aantrekkelijk prijzenschema beschikbaar wordt gesteld voor zowel dag- als algemeen klassement. De volgorde, waarin de cyclus zal worden verreden, wordt bepaald door de conditie van de ijsvloer bij genoemde banen. Mocht Koning Winter Haaksbergen niet helemaal gunstig zijn gezind, dan kan toch volgens de vierdaagse formule een avond top marathonschaatsen worden geboden.

In het vorige seizoen was IJSCH helemaal klaar voor de schaatsmarathon. De kink in de kabel werd ironisch genoeg gelegd door de vorstperiode, direct aansluitend aan de Weissensee-weken in Oostenrijk. De belangrijkste commerciële marathonschaatsploegen en hun rijders besloten te kiezen voor de natuurijs klassiekers, waardoor geen representatief deelnemersveld in Haaksbergen aan de start kon worden verwacht zodat de wedstrijd teleurstellend werd afgeblazen.

De winter komt er aan

Het is nu nog fraai rustig herfstweer, de tijd van de vallende bladeren en de lange schaduwen. Ongetwijfeld staan ons nog gure en stormachtige herfstdagen te wachten. In het noorden van Scandinavië komt overdag de temperatuur nog maar nauwelijks boven het vriespunt en de eerste sneeuw is daar al gevallen. In dit seizoen vindt de Stichting Natuur-IJSCHMarathon de inspiratie om opnieuw een spraakmakend schaatsevenement neer te zetten. Maar voordat het zo ver is, moet er nog veel werk worden verzet. Een megaklus voor de organisatie en haar vele vrijwilligers.
IJSCH mag trots zijn op de onvoorwaardelijke en onbaatzuchtige inzet van zoveel vrijwilligers. Zonder hen zou een dergelijk evenement niet georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is ook de steun van de Gemeente Haaksbergen en de Stichting Groot Scholtenhagen alsmede de medewerking van onze noaber sportverenigingen, die accommodaties en menskracht beschikbaar stellen. Daarnaast mag ook de bijdrage van onze trouwe sponsoren, zeker in deze economisch moeilijke tijden, niet onvermeld blijven.

Een succesverhaal

De IJs- en Skeeler Club Haaksbergen is binnen de Haaksbergse sportgemeenschap een gerespecteerd lid geworden met een succesvolle jeugd-, recreantenen marathon afdeling. Een club waaraan gemeente, sponsoren en vrijwilligers graag een steentje bijdragen. Het succes van IJSCH is gebaseerd op teamwork waarvoor geen dagen op de hei of teambuildings sessies noodzakelijk zijn. Het is de wil om er energiek en daadkrachtig, voor de vijfde keer, een mooi schaatsevenement van te maken. Een teamprestatie, die IJSCH en Haaksbergen in den lande veel goodwill bezorgt waardoor de Ster in Twente, die Haaksbergen wil zijn, gaat stralen.

Plaats uw commentaar