Tonego 65

0

Roemruchte basketball club uit Haaksbergen timmert volop aan de weg.

Tonego ’65 werd opgericht in 1965. Ongeveer tien jaar later begon het eerste herenteam van de club aan een opmars, die eindigde in het landelijke basketballwalhalla: de eredivisie. Wie herinnert zich niet de soms uitzinnige toestanden in een tot de nok gevulde sporthal de Els in Haaksbergen? In aanwezigheid van mensen als Mart Smeets werden daar fantastische wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld. Maar liefst twaalf jaar lang werd op dit niveau gespeeld met Hatrans als hoofdsponsor.

Hierna werd er een stapje terug gedaan en met de hulp van diverse sponsoren werd er vele jaren geacteerd in de landelijke promotiedivisie en de eerste divisie. Het jongens juniorenteam wist in het begin van de jaren negentig tot twee keer toe het landskampioenschap te behalen. Toen het met de herenteams wat minder ging, kwam de damesafdeling omhoog. Met behulp van de sponsoren MessMessPress en later Texim werd een plaats in de eredivisie behaald (1990), welke later werd bekroond met een finaleplaats in de play-offs. Tenslotte kwam het succes in de seizoenen 1993 en 1994 met het landskampioenschap, gevolgd door deelname aan Europacup toernooien. Topsport bedrijven zonder sponsors is echter niet mogelijk. Nadat ook Texim afhaakte, kwam de club weer met beide benen op de grond.

Met Leeters Advocaten als hoofdsponsor werd met heren 1 nog een aantal jaren in de hoofdklasse gespeeld. Aan het eind van het seizoen 2008-2009 moest , met pijn in het roodwitte hart, ondanks handhaving in de hoofdklasse deze plek toch worden opgegeven met name door gebrek aan voldoende senioren spelers. Tonego ’65 heeft door de jaren heel wat ups en downs gekend en zoals bij veel verenigingen hangen deze situaties veelal samen met het komen en gaan van mensen. Niet alleen mensen als spelers, trainers en vrijwilligers, maar natuurlijk ook sponsoren. Op niveau spelen kost nu eenmaal op allerlei fronten veel geld, van veel meer reiskosten tot aanzienlijk hogere bondsafdrachten. Vaak zijn dit spiralen die maar moeilijk te doorbreken zijn. Met jeugdteams werden en worden echter nog steeds kampioenschappen behaald.

Op dit moment wordt er met een aantal seniorenteams en jeugdteams gespeeld op Rayon- en Afdelingsniveau. Het ledental bedraagt ongeveer 150. Er wordt hard gewerkt om de jeugdafdeling te versterken, want een sterke jeugdafdeling is een garantie voor de toekomst. Met de terugkeer van een aantal oudgedienden in de seniorenselectie wordt ook daar versneld de kwaliteit op peil gebracht.

Toekomstvisie

Hoewel Tonego in de basis een brede en sociale vereniging is, zijn er wel degelijk heldere sportieve ambities geformuleerd. Op termijn wil de club met zoveel mogelijk teams weer terug naar de hogere competities. De realisatie van deze ambities zal een aanzuigende werking tot gevolg hebben op spelers en trainers van buiten de club en zo ontstaat een positief sneeuwbaleffect. Financieel gezien heeft men door de exploitatie van de kantine in sporthal de Els een basis van waaruit dit proces ondersteund wordt. Tegelijkertijd kan de contributie hierdoor betaalbaar blijven voor de brede basis van leden uit alle lagen van de bevolking. Het dagelijks bestuur bestaat uit nuchtere Tonegianen die al een flink aantal jaren meelopen en de nodige ervaring hebben op diverse terreinen binnen de club en daarbuiten. Men doet niet aan luchtfietserij en stuurt de vereniging aan met behulp van diverse commissies.

Met de genoemde sportieve ambities als doel wordt er verder gewerkt aan optimalisering van de interne organisatie en met name ook aan de jeugdopleiding. Met de doorstroming van jeugdleden naar seniorenteams worden de seniorenteams vanuit de eigen jeugd gevoed. Hierdoor ontstaat een binding van de teams met ouders, familie en overige supporters. De eerste lijn teams zullen op deze wijze altijd een mix zijn van lokale spelers en spelers van buiten. Thuiswedstrijden worden op vrijdagavond en zaterdagavond in sporthal de Els gespeeld, waarbij toeschouwers altijd van harte welkom zijn.

De betrokkenheid van de leden en vrijwilligers is groot, kortom, Tonego’65 is weer op de goede weg en zal als brede basketball vereniging verder opbloeien.

De in 2005 opgestarte website van de club, www.tonego65.com, is recentelijk geheel vernieuwd. Uiteraard leuk voor de leden, maar met zo’n 75 hits per dag uit de regio en ver daar buiten, ook zeer interessant voor (lokale) sponsoren. Voor een relatief laag bedrag kan men zich immers verzekeren van een maximaal exposure. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om er eens een kijkje te gaan nemen. Natuurlijk blijven (team) sponsoren in dit kader ook van harte welkom.

Plaats uw commentaar